Categories
CBD

Istoria Canepii: Zeci de Mii de Ani alaturi de Omenire

De cand a fost descoperita prima data de catre om si pana astazi, canepa a crescut laolalta cu civilizatia umana si a avut o semnificativa valoare culturala, comerciala, spirituala si nu in ultimul rand, medicinala.

De când a fost descoperită prima dată de catre om și până astazi, cânepa a crescut laolaltă cu civilizația umana și a avut o semnificativă valoare culturală, comercială, medicinală și nu în ultimul rând, spirituală.

Dacă vom analiza geneza agriculturii vom descoperi că aceasta “este o invenție destul de recentă, de aproximativ 10.000 de ani; nu este naturală ci este o invenție a omului. Agricultura stă la baza civilizației moderne”.

Acest punct de vedere a fost atins de Carl Sagan în 1977, când a propus posibilitatea ca marijuana să fi fost de fapt prima cultură agricolă din lume, iar acest fapt a dus la dezvoltarea civilizației însăși.

Nu filozofăm prea mult pe această temă acum pentru că vom incepe recapitularea istoriei cânepii:

~26.980 – 24.870 ani înaintea erei noastre: în Cehia anului 1997, s-a descoperit cel mai vechi artifact din istoria omenirii care poate fi asociat cu marijuana, cânepa sau “iarba” – o frânghie de cânepă ce a fost datată prin carbon ca fiind din jurul acestor ani.

~10.000-8.000 ani înaintea erei noastre: Dovezi privind utilizarea franghiei de cânepă, identificate într-un sit arheologic din zona insulelor Oki, Japonia.

6000 î.e.n.– Semințele de canabis sunt utilizate în China.

4.000 î.e.n.- În China și Turkestan sunt folosite textile din cânepă.

2727 î.e.n. – A fost înregistrată utilizarea canabisului ca medicament de către împăratul Shennong,China.

2.000 î.e.n.– Bhang (frunze uscate de canabis, semințe și tulpini uscate) este menționat în textul sfânt hinduist Atharvaveda ca fiind “Iarba Sfânta”, una dintre cele cinci plante sacre din India. Este folosită in medicina si ca planta de ritual in ofrandele către Shiva.

1500 î.e.n.– Cânepa este cunoscuta sub denumirea de “ganja” de catre civilizatia sanskrita, “qunubu” de catre cea assyriana ( insemnand “cale de a produce fum” si cel mai probabil radacina etimologica pentru canabis)

1300 î.e.n.– Cânepa este cultivata în China pentru alimente și fibre textile.

1000 î.e.n. – Sciții cultivă cânepa și o folosesc pentru a produce țesături fine.

700-600 î.e.n.-Un vechi text religios persan de câteva sute de volume, Zend Avesta, se referă la bhang ca si “bun narcotic”.

600 î.e.n.– Frânghia de cânepă apare pe teritoriul Rusiei centrale de astazi.

700-300 î.e.n.– Triburile scitice, trace si cele geto-dace folosesc semințele de canabis ca si ofrande în mormintele regale. Preotii acestora, cunoscuti sub numele de kapnobatai-cei ce merg pe nori-, ard florile cânepii pentru a intra in transa.

500 î.e.n.– Un mormant din aceasta perioada este descoperit, fiind al sciților și având două corturi mici care acopereau containerele pentru arderea tămâiei iar într-un cort s-a descoperit o pungă din piele care conținea semințe de canabis. Situl, descoperit la sfârșitul anilor 1940, se afla în Pazryk, la nord-vest de Munții Tien Shan, în Khazakstanul de astazi.

O urnă descoperită lângă Berlin, ce conținea frunze și semințe de cânepă , a fost datată cu aproximativ ca fiind tot din aceasta perioada. Utilizarea produselor de cânepă se răspândeste și în Europa de Nord.

480 î.e.n.– Herodot raportează atât despre utilizarea rituală, cât și cea de recreere a canabisului, de către geto-daci si sciți.

200 î.e.n – Frânghia de cânepă apare în Grecia. Cartea Riturilor (China) menționează țesături din cânepă.

100 î.e.n. – Prima dovadă a existenței hârtiei de cânepă, inventată în China. Tot in aceeasi perioada si tot in China, sunt mentionate proprietatile psihotrope ale canabisului in almanahul ierbal Pen Ts’ao Ching.

0-33 e.n. – Iisus foloseste ulei de canabis pentru „miracolele” sale.

23-79 Naturalis Historiaa lui Plinius cel Bătran menționează efectul analgezic al marijuanei.

47-127 – Plutarh menționează faptul ca tracii folosesc canabisul ca si drog.

70 – Dioscoride, un medic din armata lui Nero, enumeră si marijuana medicinală în Farmacopeea sa.

100 – Frânghia de cânepă este importată în Anglia.

~100 – Descoperirea unei cutii de aur pentru depozitarea hașișului, îngropată într-un mormânt siberian.

105– Legenda sugerează că Ts’ai Lun inventează hârtia de cânepă în China, la 200 de ani după apariția sa efectivă (vezi mai sus).

130-200– Medicul grec Galen prescrie marijuana medicinală.

200 – Prima farmacopee din Est enumeră marijuana medicinală. Chirurgul chinez Hua T’o folosește marijuana ca și anestezic.

300 – O femeie tânără din Ierusalim primește marijuana medicală în timpul nașterii.

570 – Regina franceză Arnegunde este îngropată cu o țesatura de cânepă.

500-600 Talmudul evreiesc menționează proprietățile euforizante ale canabisului.

850 – Vikingii aduc frânghii și semințe de cânepă în Islanda.

900 – Arabii învață tehnicile necesare pentru fabricarea hârtiei de cânepă.900– Filozofii dezbat argumentele pro și contra folosirii hașișului ca și aliment. Răspândirea utilizarii acestuia în toată Arabia.

1000 – Pe navele italiene sunt folosite cabluri de cânepă. Medicul arab Ibn Wahshiyah avertizează asupra potențialelor pericole ale marijuanei.

1090-1124 – În Khorasan, Persia, se țes legende in jurul lui Hasan ibn al-Sabbah, fondatorul ordinului Asasinilor, privind utilizarea hașișului de catre aceștia. Aceste legende sunt unele dintre cele mai vechi povești scrise despre descoperirea puterilor euforizante ale canabisului și despre utilizarea sa de către o organizație paramilitară. Fumatul hașisului devine foarte popular în Orientul Mijlociu la începutul secolului al XII-lea.

1155-1221 – Legenda persană a maestrului sufi Sheik Haydar despre descoperirea personală a canabisului și presupusa sa invenție a hașișului, cu răspândirea ulterioară în Irak, Bahrain, Egipt și Siria. Una dintre cele mai vechi povesti scrise despre folosirea canabisului ca un mod de a altera simțurile.

1171-1341 – În timpul dinastiei Ayyubid din Egipt, canabisul este introdus de către adepții săi din Siria.

1200 1.001 Nopți, o colecție arabă de povești, descrie proprietățile de afrodiziac ale hașișului. 1200-1299 – A fost scrisă cea mai veche monografie despre hașiș, Zahr al-‘arish fi tahrim al-hashish. Ibn al-Baytar din Spania descrie natura psihoactive a canabisului. Comercianții arabi importa canabis pe coasta Mozambicului.

1271-1295 – Călătoriile lui Marco Polo, în care oferă amănunte despre povestea lui Hasan ibn al-Sabbah și a “assassinilor”, aceștia fiind consumatori de hașiș.

1300 – Au fost descoperite artefacte etiopiene care conțineau marijuana, fapt ce sugerează că planta se răspândește din Egipt în tot restul Africii.

1378 – Emirul otoman Soudoun Scheikhouni ridică unul dintre primele edicte împotriva folosirii hașișului pe post de mâncare.

1526 – Babur Nama, prim împărat și fondator al Imperiului Mughal, a aflat despre hașiș în Afganistan.

1532 – Povestea medicului francez Rabelais, Gargantua și Pantagruel, menționează efectele medicinale ale marijuanei.


1533 – Regele Henric al VIII-lea amendează fermierii dacă nu cresc cânepă pentru uz industrial.

1549 -Sclavii angolezi au adus canabisul cu ei pe plantațiile de zahăr din nord-estul Braziliei. Li sa permis să-și planteze cannabisul între rânduri de trestie de zahăr și să-l fumeze, între recolte.

c. 1550 – Poemul epic, Benk u Bode, scris de către poetul Mohammed Ebn Soleiman Foruli din Bagdad, desenează o luptă alegorica între vin și hașiș.

1563 – Medicul portughez Garcia da Orta raportează despre efectele medicinale ale marijuanei.

1578 – Li Shih-Chen (China) scrie despre efectele antibiotice și antiemetice ale marijuanei.

1600 – Anglia începe să importe cânepă din Rusia.

1606-1632rFancezii și britanicii cultivă cânepă în coloniile lor din Port Royal (1606), Virginia (1611) și Plymouth (1632).

1616 – Coloniștii din Jamestown au început să crească planta de cânepă pentru fibrele sale neobișnuit de puternice și au folosit-o pentru a face frânghie, vele și îmbrăcăminte.

1621 – Anatomia Melancooliei, scrisa de Burton sugerează că marijuana poate trata depresia.

1600-1700 – Utilizarea de hașiș, alcool și opiu în rândul populației din Constantinopolul aflat sub ocupație. Hașișul devine un bun comercial important în comerțul dintre Asia Centrală și Asia de Sud.

1753 – Cannabis sativa este clasificată de catre Linnaeus.

1764 – Marijuana medicinală apare în The New England Dispensatory.

1776 – Cânepa este crescută in statul Kentucky.

1794 – Marijuana medicinală apare în The New Edinburgh Dispensary.

1798 – Francezii descoperă că o mare parte din clasa inferioară egipteană folosește în mod obișnuit hașișul. Soldații care se întorc în Franța aduc tradiția cu ei iar Napoleon declară interzicerea sa.

1800 – Plantațiile de cânepă au înflorit în Mississippi, Georgia, California, Carolina de Sud, Nebraska, New York și Kentucky. De asemenea, în această perioadă, hașișul de fumat a fost popular în toată Franța și într-o măsură mai mică în SUA. Producția de hașiș se extinde din Turkestanul rus spre Turkestanul chinez.

1809 – Antoine Sylvestre de Sacy sugerează o etimologie de bază între cuvintele “asasin” și “hashishin” -dar următorul studiu lingvistic îi dezaprobă teoria.

1840 – În America sunt disponibile preparate medicinale pe bază de canabis. Hașișul este disponibil în farmaciilepersane.

1842 – Medicul irlandez O’Shaughnessy publică cercetări privind canabisul în revistele medicale din Anglia.

1843 – Scriitorul francez Gautier publică The Hashish Club.

1846 – Medicul francez Moreau publică lucrarea Hashish and Mental Illness.

1850 – Cannabisul este adăugat la Farmacopeea din S.U.A.

1850-1915 – Marijuana a fost folosită pe scară largă în Statele Unite ca produs medicamentos și putea fi cumpărată cu ușurință din farmacii sau din magazine.

1854 – Whittier scrie prima lucrare americană in care menționa canabisul ca pe un drog.

1856 – Comerțul de “ganja” și “charas” din India spre Anglia.

1857 – Scriitorul american Ludlow publică The Hasheesh Eater .

1858 – Poetul francez Baudelaire publică On the Artificial Ideal.

1890 – Departamentul grec de Interne interzice importul, cultivarea și folosirea hașișului. Acesta devine ilegal și în Turcia.

1891– Sir J.R. Reynolds, medic-șef al reginei Victoria, îi prescrie acesteia marijuana, pentru proprietațile sale medicinale.

1893-1894 – Conform unui raport din acea vreme, între 70.000-80.000 kg de hașiș pe an sunt importate legal în India, din Asia Centrală.

1906 – S.U.A. – Se adoptă Legea privind alimentele și medicamentele, care reglementează, printre altele, etichetarea produselor care conțin alcool, opiacee, cocaină sau canabis.

1900-1910 – Fumatul hașișului rămâne foarte popular în tot Orientul Mijlociu.

1910 – Revoluția mexicană a provocat un aflux de imigranți care au introdus în societatea americană obiceiul folosirii marijuanei în scopuri recreaționale (în loc să fie folosita în general în scopuri medicale).

1914 – Legea Harrison din S.U.A. definește folosirea marijuanei (printre alte droguri) drept infracțiune.

1916 – Oamenii de știință ai Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA) Jason L. Merrill și Lyster H. Dewey au creat hârtie de cânepă, cu care au concluzionat că este “favorabilă în comparație cu hârtia fabricată din pulpa de lemn”, in Buletinul USDA nr. 404. Buletinul USDA 404 a raportat că un hectar de cânepă, în rotație anuală pe o perioadă de 20 de ani, ar produce la fel de mult material pentru hârtie ca 4,1 hectare (17,000 m2) de copaci tăiați în aceeași perioadă de 20 de ani. Acest proces ar folosi doar 1/7 până la 1/4 substanțe poluante pe bază de sulf, pentru a descompune lignina asemănătoare lipiciului care leagă fibrele pulpei, sau chiar nici una cu ajutorul cenușii de sodiu. Problema contaminării cu dioxine a râurilor este evitată în procesul de fabricare a hârtiei de cânepă, care nu are nevoie să utilizeze înălbitor de clor (așa cum cere procesul de fabricare a hârtiei din celuloză), ci înlocuiește în mod sigur peroxidul de hidrogen în procesul de albire. Dacă procesul de fabricare a hârtiei din celuloză de cânepă (1916!) ar fi legal în prezent, ar înlocui aproximativ 70% din toată hârtia din celuloză, inclusiv hârtia de birou, cutiile din carton și pungile de hârtie. Cu toate acestea, producția în masă de hârtie ieftină din cânepă nu s-a dezvoltat în nici o țară, iar cânepa a fost o țintă relativ ușoară, deoarece în acea vreme fabricile investiseră masiv în echipamente pentru a manipula bumbacul, lâna și inul dar au existat investiții relativ mici în producția de cânepă.

1915-1927– În SUA, consumul de canabis începe să fie interzis pentru utilizare non-medicală. Interdicția începe mai întâi în California (1915), urmată de Texas (1919), Louisiana (1924) și New York (1927).

1919 – Al 18-lea amendament la Constituția Statelor Unite a interzis fabricarea, vânzarea și transportul de alcool și astfel marijuana a devenit o alternativă atrăgătoare, ceea ce a dus la o creștere a utilizării

1920– Dictatorul grec Ioannis Metaxas luptă împotriva fumatului. Hașișul a devenit bun de contrabandă în Egipt, fiind adus din Grecia, Siria, Liban, Turcia și Asia Centrală.

1924 – Botanicii ruși clasifică o altă tulpină majoră a plantei, Cannabis ruderalis.

1926 – Producția de hașiș libanez este interzisă.

1928 – Utilizarea în scopuri recreative a canabisului este interzisă în Marea Britanie.

1930 – Regiunea Yarkand a Turkestanului chinez exportă 91.471 kg de hașiș legal în regiunile Nord-Vest și Punjab din India.

1933 –Congresul SUA a abrogat amendamentul care încheie interzicerea alcoolului; 4 ani mai târziu interdicția de consum de marijuana va fi în vigoare.

1934-1935 guvernul chinez se mobilizeaza pentru a pune capăt cultivării de canabis. Producția de hașiș devine ilegală în Turkestanul chinez.

1936 – Filmul propagandistic american Reefer Madness a fost făcut pentru a speria tineretul american în a nu folosi canabisul.

1937 -Congresul SUA a adoptat Marijuana Tax Act, care a incriminat drogul. Drept răspuns, dr. William C. Woodward, care a depus mărturie în numele AMA, a declarat că “AMA (Asociația Americană a Medicilor) nu cunoaște dovezi că marijuana este un drog periculos” și a avertizat că o interdicție va “pierde din vedere faptul că investigații viitoare pot arăta că există intrebuințari substanțiale ale canabisului în medicina”. Comentariile sale au fost ignorate de Congres. O parte din motivele Congresului pentru adoptarea actului din 1937 derivă din articole din ziarele deținute de William Randolph Hearst, care avea interese financiare semnificative în industria lemnului, care fabrica hârtia de ziar.

1938 – Aprovizionarea cu hașiș din Turkestanul chinez aproape încetează. Compania americana DuPont a patentat procesele de fabricare a materialelor plastice din cărbune și ulei, cât și un nou proces pentru crearea hârtiei din pulpă de lemn.

1940 – Tradiția grecilor de fumat canabis aproape a dispărut.

1941 – Cannabisul este eliminat din Farmacopeea și utilizarea medicinala nu mai este recunoscută în America. În același an, guvernul indian consideră cultivarea în Kashmir pentru a umple golurile de hașiș din Turkestanul chinez.

1942 – Oamenii de știință din S.U.A. care lucrează la O.S.S., precursorul C.I.A., au început să dezvolte o substanță chimică care ar putea distruge apărarea psihologică a spionilor inamici și a prizonierilor de război. După testarea mai multor compuși, oamenii de știință din O.S.S. au selectat un extract puternic de canabis ca fiind cel mai bun “ser de adevăr” disponibil. Compusul a primit numele de cod T.D., Truth Drug. Când a fost injectat în produse alimentare sau tutun, T.D. a ajutat la slăbirea puterilor mentale ale celor supuși apoi tehnicilor de interogare.

1945 – Consumul legal de hașiș continuă în India.

1946– Utilizarea hașișului înflorește din nou în Grecia .

1951 Legea Boggs și Legea privind Controlul Narcoticelor, ambele din S.U.A., măresc sancțiunile împotriva drogurilor și stabilesc sentințe obligatorii.

1960 – Cercetătorii cehi confirmă efectele antibiotice și analgezice ale canabisului.

1963 – Poliția confiscă 2,5 tone de hașiș in Turcia.

1965 – Primele rapoarte despre tulpina Cannibis Afghanica, care a fost folosita pentru producția de hașiș în nordul Afganistanului.

1967 – Apare primul ulei de hașiș – Smash.

1970-1972 – Câmpuri vaste de canabis sunt cultivate pentru producția de hașiș din Afganistan. Tot acolo, încep activități de aplicare a legii împotriva hașișului.

1970 -Se înfiinteaza National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML) în S.U.A. În același an, Legea privind prevenirea abuzului și privind controlul drogurilor a abrogat sancțiunile obligatorii pentru infracțiunile de posesie/consum de droguri iar marijuana a fost clasificată separat de alte stupefiante.

1971 – Primele dovezi care sugerează că marijuana ajută împotriva glaucomului.

1972 – Comisia Shafer, desemnată de Nixon, a solicitat re-legalizarea consumului de canabis, dar recomandarea lor a fost ignorată. Studiul canabisului medical din S.U.A. accelerează ritmul. Propunerea 19 din California de a legaliza folosirea marijuanei este respinsă cu un procent de vot de 66-33%.

1973 – Nepal interzice magazinele de canabis și exportul de charas (hașiș rulat manual). Guvernul afgan declara ilegale producția și vânzările de hașiș.

1976 – Guvernul federal american a creat programul de cercetare Investigational New Drug Compassionate Use pentru a permite pacientilor sa primeasca pana la 4kg de canabis de la guvern in fiecare an. Astăzi, cinci pacienți care au supraviețuit primesc în continuare canabisul medical de la guvern federal, plătit de dolari federali. În același timp, F.D.A. din S.U.A. continuă să listeze marijuana în Schema I, care înseamnă: “potențial ridicat de abuz, fără valoare medicală recunoscută”.

1977 – Carl Sagan propune ca marijuana să fi fost prima cultură agricolă din lume, ducând la dezvoltarea civilizației în sine: “Ar fi interesant dacă în istoria omenirii cultivarea marijuanei a condus la inventarea și dezvoltarea agriculturii, prin urmare a civilizației.”-Carl Sagan.

1977-1981 – Președintele american Carter și asistentul său pentru politica în domeniul drogurilor, dr. Peter Bourne, a cerut dezincriminarea marijuanei, iar președintele însuși a cerut Congresului să anuleze sancțiunile penale federale pentru cei prinși cu mai puțin de o uncie de marijuana.


1980 – Marocul devine unul dintre, dacă nu cel mai mare, națiunile producătoare și exportatoare de hașiș. “Hașișul de frontieră” este produs în nord-vestul Pakistanului de-a lungul frontierei afgane pentru a evita războiul sovieto-afgan.

1985 – Hașișul este produs de musulmanii din Kashgar și Yarkland din nord-vestul Chinei. În SUA, FDA aprobă dronabinolul, un THC sintetic, pentru pacienții cu cancer.

1986 – Președintele Reagan a semnat Legea împotriva abuzului de droguri, restabilind pedepsele minime obligatorii și mărind sancțiunile federale pentru posesie și distribuție. Începe oficial “războiul împotriva drogurilor” al S.U.A.

1987 – Guvernul marocan combate cultivarea canabisului în părțile joase ale munților Rif.

1988 – Judecătorul D.E.A. Francis Young găsește, după audieri minuțioase, că marijuana are o utilizare medicală bine stabilită și ar trebui să fie reclasificată ca un medicament prescriptiv. Recomandarea lui este ignorată.

1992 – Ca reacție la creșterea solicitărilor de la pacienții cu SIDA pentru marijuana medicală, guvernul S.U.A. închide programul de compasiune. În același an, medicamentul farmaceutic Dronabinol este aprobat pentru sindromul SIDA.

1993 – Eforturile de eradicare a culturilor de canabis se reiau în Maroc.

1994 – “Hașișul de frontieră” este cultivat încă în Pakistan. Luptele puternice dintre clanurile musulmane rivale continuă să perturbe comerțul cu hașiș în Afganistan.

1995 – Introducerea echipamentelor de producere a hașișului și apariția haiemurilor produse local în cafenelele din Amsterdam.

1996 – California (primul stat din SUA care interzice folosirea marijuanei) a devenit primul stat din SUA care a re-legalizat utilizarea de marijuana medicinală pentru persoanele care suferă de SIDA, cancer și alte boli grave. Un proiect de lege similar a fost adoptat în Arizona, în același an. Aceasta a fost urmată de trecerea unor inițiative similare în Alaska, Colorado, Maine, Montana, Nevada, Oregon, Washington, Washington DC, Hawaii, Maryland, New Mexico, Rhode Island și Vermont.

1997 – Biroul american de control al consumului de stupefiante a solicitat Institutului de Medicină (OIM) să efectueze un studiu cuprinzător al eficacității medicale a terapiei prin canabis. OIM a concluzionat că este un medicament sigur și eficient, că pacienții ar trebui să aibă primească acces legal iar guvernul ar trebui să dezvolte căi de cercetare și de dezvoltare a canabisului medicinal. Guvernul federal a ignorat complet constatările și a refuzat să acționeze conform recomandărilor OIM.

1997-2001 – În contradicție directă cu recomandările OIM, președintele Clinton, continuând epoca Regan și Bush “războiul împotriva drogurilor”, a început o campanie de arestare și urmărire penală a utilizatorilor de canabis medicinal și a furnizorilor lor.

1999 – Hawaii și Dakota de Nord încearcă fără succes să legalizeze agricultura de cânepă. D.E.A. reclasifică Dronabinolul ca medicament de tip III, făcându-l mai ușor de prescris, în timp ce marijuana în sine continuă să fie inclusă pe Lista I ca fiind “fără uz medicinal”. În Alaska, inițiativa de legalizare din 2000 eșuează.

2001 – Secretarul britanic de Stat, David Blunkett, propune clasificarea canabisului de la clasa B la clasa C. Canada adoptă legi federale în sprijinul marijuanei medicale iar în 2003, Canada devine prima țară din lume care aprobă marijuana medicală la nivel național .

2001-2009 – Sub președintele G.W. Bush, guvernul federal din SUA a intensificat “războiul împotriva drogurilor”, vizând atât pacienții, cât și medicii din statul California.

2009 – Președintele Obama a făcut pași pentru a pune capăt “războiului împotriva drogurilor”, care a durat 20 de ani, afirmând că utilizarea individuală a marijuanei medicinale este într-adevăr o problemă de sănătate publică și ar trebui tratată ca atare. Sub îndrumarea sa, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că procurorii federali nu vor mai urmări utilizatori și distribuitori de marijuana dar care respectă legile statului.

Octombrie 2010 – Cu doar cateva saptamani inainte de alegerile privind Proposition 19 – de legalizare a marijuanei in California-, Procurorul General Eric Holder a declarat ca autoritatile federale vor continua sa impuna legile care declara ca drogul este ilegal, chiar daca alegatorii aproba aceasta inițiativa.

Noiembrie 2010 – Proposition 19 din California, cunoscută și sub numele de Actul privind regulamentul, controlul și taxa pe canabis din 2010, a fost înfrântă cu 53,6% din voturi. Acest lucru ar fi legalizat diverse activități legate de marijuana în California, permițând guvernelor locale să reglementeze aceste activități, permițând guvernelor locale să impună și să colecteze taxe și impozite legate de marijuana și să autorizeze diverse sancțiuni penale și civile.

Noiembrie 2012 – Statele di Colorado și Washington legalizează marijuana pentru uz recreațional; se promite oamenilor că aceste inițiative noi nu vor avea niciun impact asupra marijuanei medicale în aceste state. Districtul american de la Columbia decriminează utilizarea personală și posesia de marijuana / canabis.

2012 – Uruguay legalizează marijuana / canabisul pentru uz recreațional.

2014 – Cannabis City devine primul magazin legal de marijuana din Seattle pentru achiziționarea și utilizarea recreațională a canabisului. Acest lucru a primit atenția mass-media pe scară mondială și o discuție serioasă asupra legalizării marijuanei și a unui eventual sfârșit al “războiului de droguri” american. Prima achiziție, de către Deb Green, o bunică de la Ballard, de 65 de ani, care face parte dintr-un maraton, este acum parte din colecția Muzeului de Istorie și Industrie din Seattle.

Noiembrie 2014 – Statele din Alaska și Oregon legalizează marijuana / canabisul pentru uz recreațional; statele din California, Nevada, Arizona, Hawaii și Massachusetts încep să elaboreze legislația necesară legalizării.

Decembrie 2014 – Departamentul de Justiție al S.U.A. aproba triburilor de indieni dreptul sa foloseasca și să vânda canabis pe pamânturile alocate acestora.

2016 – Se aproba folosirea marijuanei / canabisului medicinal in statele California, Nevada, Massachusetts si Maine

2018 – Canada devine prima țara din grupul celor 20 (G20) care legalizeaza marijuana in scopuri recreative – dupa un secol de prohibiție!

P.S..: 2020 România legalizeaza consumul medicinal și recreațional de canabis (pentru că speranța se „usucă” ultima!:).